Veselīgs ēdiens ar piegādi – gatavots īpaši katram klientam
Mūsdienās ēdienu piegādes servisos var pasūtīt gandrīz jebko – no kotletēm ar kartupeļiem līdz picām, suši un citiem svešzemju brīnumiem. Tomēr mēs neredzam, kā šie ēdieni tiek pagatavoti un cik daudz piesātināto tauku, cukura, sāls un garšas pastiprinātāju tiem ir pievienots. Latvijā pirmais food tech jaunuzņēmums fresh.club piedāvā citādu pieredzi – vienmēr svaigu, veselīgu, katram klientam individuāli pagatavotu un tomēr pārsteidzoši garšīgu ēdienu, atbalstot klientus ceļā uz viņu mērķiem – svara samazināšanu vai palielināšanu un veselīgu dzīvesveidu ar sabalansētu ikdienas diētu.
Veselīgs ēdiens katram nozīmē kaut ko citu
Fresh.club mobilajā lietotnē klienti pasūta svaigas, pilnvērtīgas un individuāli pagatavotas maltītes visai dienai, kas atbilst noteiktam mērķim – viens grib palielināt muskuļus, cits grib zaudēt svaru vai dzīvot atbilstoši noteiktam dzīvesstilam. Šobrīd fresh.club piedāvā vairākus simtus dažādu ēdienu, kuru recepšu autore ir uztura speciāliste, trenere un kādreizējā Latvijas vieglatlētikas izlases sportiste Anna Paula Auziņa. Viņa sadarbībā ar pārtikas tehnologu un pavāriem katru dienu turpina izstrādāt jaunas idejas veselīgiem ēdieniem.
Anna Paula Auziņa analizē Rīgā pieejamo piedāvājumu lielākajos ēdiena piegādes servisos un secina, ap 80% ēdiena piedāvājuma nav tas veselīgākais, drīzāk klasificējams kā ātrās uzkodas – burgeri, picas, kebabi u.c. Restorānu receptes rada pavāri, balstoties uz to, kas vairumam cilvēku garšo vai ir vieglāk pagatavojams. Fresh.club piedāvā citu pieeju: katram klientam individuāli aprēķinātu, uzturzinātnē balstītu recepti, ko pagatavo no produktiem, kuru daudzums aprēķināts līdz pat gramiem, tā ļaujot saimniekot ilgtspējīgi, neradīt pārtikas atkritumus un vienmēr gatavot svaigas maltītes.
"Pasūtot restorānu ēdienu, jārēķinās, ka restorāni gatavo visiem vienādi, bet veselīgs uzturs katram var nozīmēt pavisam ko citu. Vienam klientam pusdienās vajadzētu 900 kaloriju, citam 500, turklāt mēs nezinām, kā pagatavots restorānā iegādātais ēdiens, un varam negribot uzņemt uzturā daudz cukura, sāls un piesātināto tauku, toties par maz augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, pākšaugu," stāsta Anna Paula Auziņa. Viņa piebilst – fresh.club ir radīts tiem, kuri grib ēst veselīgi, bet paši to īsti neprot vai trūkst laika. Uzņēmums visu izdara klientu vietā un piegādā pilnvērtīgas, svaigas maltītes, kas atbilst katra klienta vajadzībām.
Ēst veselīgi un domāt, ka ēdam veselīgi, ir divas dažādas lietas
Uztura speciāliste norāda, ka kļūdīties ēšanas paradumos var arī tad, ja šķietami visu dara pareizi, un tad nav jābrīnās, ka neizdodas svaru samazināt tik daudz un ātri, kā gribētos. Viņa norāda, ka cilvēki bieži vien nenovērtē, cik daudz kaloriju patiesībā uzņem restorānā. Pavisam nelielā uzkodu porcijā kaloriju var būt krietni vairāk nekā lielā porcijā pilnvērtīga, uzturvielām bagāta ēdiena.
Vien retais zina, cik kaloriju un uzturvielu viņam vajadzētu uzņemt katrā ēdienreizē atkarībā no fiziskajiem dotumiem, dzīvesveida, paradumiem, mērķiem utt. Tāpat daudzi domā, ka ēd veselīgi, tomēr nepievērš pietiekamu uzmanību augļu un dārzeņu daudzumam uzturā un tos lieto krietni par maz.
Izplatīta kļūda ir arī pārmērīga sāls un cukura lietošana. Piemēram, cilvēks no rīta brokastīs dzer sulu, bet nepadomā, cik daudz cukura tai pievienots. Daudzi kļūdās, domājot, ka pa dienu tikai drusku uzkodīs un tā notievēs, jo uzņems mazāk kaloriju. Taču, nepaēdot pilnvērtīgi, cilvēks jūtas izsalcis un trūkstošās kalorijas kompensē, apēdot pirmo, kas pagadās pa rokai.
Kā top veselīgs un garšīgs ēdiens?
"Mēs savas receptes izstrādājam saskaņā ar uzturzinātnes principiem un ciešā sadarbībā ar pārtikas tehnologiem, kas palīdz nodrošināt maltīšu svaigumu un lielisku ēdiena garšu," stāsta Anna Paula Auziņa. "Liela nozīme ir ēdiena pagatavošanas veidam – tikai no augstākās kvalitātes izejvielām, atturoties no liela piesātināto taukvielu daudzuma, sāls, cukura un rūpnieciski ražotu pusfabrikātu izmantošanas."
Katru nedēļu fresh.club tiek izstrādātas, pārbaudītas un ieviestas ražošanā 10–15 veselīgas receptes. "Jaunu recepti radīt nav viegli, jo jāņem vērā virkne noteikumu – lai ēdiens būtu sabalansēts, lai maltīte ir pietiekami apjomīga un uzturvielām bagāta, lai tiktu iekļauti nepieciešamie ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, šķiedrvielas," stāsta Anna Paula Auziņa. "Katrā receptē jāiekļauj augļu vai dārzeņu porcija, šķiedrvielu un olbaltumvielu avoti, jārūpējas, lai ēdiens būtu ērti piegādājams un lietojams. Īsi sakot, lai ir interesanti, garšīgi, veselīgi, droši un funkcionāli! Katrai receptei veltām ļoti daudz uzmanības, izvērtējam to no visiem aspektiem, lai dāvātu klientiem uzturvielu un garšu daudzveidību, jaunas, interesantas kombinācijas un iedvesmojošu uzturu."
Par fresh.club
Uzņēmuma dibinātāji un aizsācēji ir veselības tehnoloģiju jaunuzņēmuma Nutrameg līdzdibinātājs Kristofs Blaus un ilggadējais Printify Produktu izstrādes daļas vadītājs Daniels Marheļs kopā ar pārtikas tehnologu Raivi Driksnu un uztura speciālisti, treneri Annu Paulu Auziņu. Ēdienu gatavo kvalificētu pavāru komanda, un pavisam šobrīd fresh.club komandā ir vairāk nekā 20 dažāda profila speciālistu – progammētāji, uztura speciālisti, pārtikas tehnologi, pavāri u.c. Šobrīd fresh.club darbojas Rīgā un tās apkārtnē.